2 Aralık 2009 Çarşamba

GDO ve mısır üzerine bir Gülse Birsel yazısı...

Şu GDO nedir ne değildir diye bakınırken bu yazıyla karşılaştım. Oldukça ilgi çekici. Hele ki son 2 aydır ülkemizde GDO'lu ürünlerin ithalatı ve satışı serbest olduktan sonra..Bu mevzu gündeme geldiğinde öğrendik; soya ve mısır baş düşman imiş! Neden? Çünkü dünya soya üretiminin çok büyük bir kısmı Güney Amerika'da ve kıtanın tamamı GDO'lu soya üretmekte. Keza durum mısırda da aynı; tüm Kuzey Amerika GDO'lu mısır üreticisi ve dünyanın en büyük ithalatçısı(acaba kime?)

  Durum vahim mi? Evet vahim maalesef.
Biz ki yıllardır "Bunlar iyi patlamıyor ama!" diyip de Karadeniz mısırına burun kıvırıp, ithal mısıra saldırırken kimse işin iç yüzünü açıklamıyor tabii. Ama hepimiz üniversite mezunu-ve doğal olarak belli bir kültür ve bilinç düzeyine erişmiş insanlar olarak daha bilinçli tüketici olursak belki işler biraz düzelir. Sonuçta bu bir arz talep meselesi, neyi istersek onun üretimi artar gibime geliyor. Bilemiyorum belki de fazla iyimserim ama şu an en azından böyle düşünmek istiyorum:)

Kimlerin ceplerini zengin etmek için ne idüğü belirsiz(aslında o kadar da belirsiz değil; yazıyı okursanız daha salak bir nesile sebep olduğu belirtilmiş) gıdalara daha ne şekillerde maruz kalacağız, kimbilir?(ki şimdiden kalıyoruz aslında)


Yazıda özellikle şu bölüm dikkat çekici:

"Amerika son 30 yıldır bu şekilde besleniyor ve evet gıda fiyatları eskiye göre çok düşük. Ancak sıkı durun, bu nesil, Amerikan tarihinde yaş beklentisi bir öncekine göre kısalmış ilk nesil! Çocuklarda diyabet patlaması görülüyor. Okul çağında zekâsı yeterli bulunmayan, 'özel eğitim ihtiyacı duyan' çocuk sayısında, hükümetin 'bu tür çocukların da okullara kabul edilmesi ama mecburen müfredatın kolaylaştırılması' kararını alacağı kadar dehşet bir artış yaşanıyor. Belgeselde söylendiği gibi "Amerika gittikçe şişmanlıyor ve gerzekleşiyor!"


Buyrun bu da yazının tamamını okuyabileceğiniz link: http://sabah.com.tr/Ekler/Pazar/Yazarlar/birsel/2009/11/15/gdolu_misirdan_kacabilirsiniz_ama_saklanamazsiniz


NOT: Ekşisözlük'te GDO'nun açılımı olarak yazılan "Götümüzü Delecek Organizmalar" da beni benden alan bi ayrntıdır, söylemeden geçemedim:D

0 yorum:

 
Copyright © 2010 Ekim Hasadı. All rights reserved.
Blogger Template by